Rommelende hormonen

Als je veertig wordt, ben je op een leeftijd dat hormonen kunnen gaan rommelen. Nou ja rommelen… De voorraad eicellen in de eierstokken neemt af en ook wordt er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Dit is het begin van de overgang. Net als de puberteit een nieuwe fase aankondigt in ons jonge leven, kondigt de (pre) overgang een nieuwe fase aan op middelbare leeftijd. We zijn een compleet systeem en dat houdt in dat de veranderingen niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal zullen plaatsvinden. Hoe veel last je krijgt van de overgang is voor iedere vrouw anders.

Symptomen

Opvliegers, een verlaagd libido en slaapproblemen zijn voor velen bekende symptomen van de overgang. Maar dat je in die periode ook last kunt krijgen van een kort lontje, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en zelfs van angstgevoelens, daar hoor je minder over. Dat zijn juist de klachten die je onzeker over jezelf kunnen laten voelen. Voor mij was het een donkere periode waarin ik steeds meer mezelf kwijtraakte. Ik had niet door dat de verandering in mijn hormoonhuishouding, ervoor zorgde dat ik allerlei klachten kreeg. Het begint met de pre-overgang, daar had ik destijds nog nooit van gehoord. Ondanks de fysieke en mentale veranderingen ging ik door, emotioneel werd het daardoor steeds lastiger.

Goede zelfzorg

Ik was enorm veel met voeding bezig en naast de kennis die ik had opgedaan als gewichtscoach, las en leerde ik alles over het belang van natuurlijke, pure en gezonde voeding. Daar was ik enorm op gefocust en ik at dan ook supergezond. Desondanks bleef mijn energieniveau erg laag. Dat was demotiverend… Ik was maar druk met zelf kiemen, kefir en verse detoxsapjes maken, maar toch voelde ik me futloos. Toen ik uiteindelijk op mijn tandvlees liep heb ik hulp gezocht. Het was me al snel duidelijk dat voeding belangrijk is, maar er meer nodig is om balans te bereiken.

De overgang als spiegel

We zijn uiteraard niet alleen een lichaam. Dus is het belangrijk om je niet op één aspect te richten wil je balans vinden. Zo heeft stress een behoorlijk grote invloed op onze hormoonhuishouding. Bepaalde coping strategieën (overlevingsmechanismen) uit je verleden kunnen je op onbewust niveau ook stress bezorgen. Bij het ouder worden kunnen deze je in de weg gaan staan. We ontwikkelen allemaal in ons jonge leven strategieën die op dat moment handig zijn om bepaalde situaties goed door te komen. Voor sommigen letterlijk om te kunnen overleven. Als de situatie voorbij is, dan heb je die strategieën weliswaar niet meer nodig, maar is het toch een patroon geworden om deze op bepaalde momenten in te zetten.

Zet jezelf op nummer 1

De overgang is een nieuwe levensfase die je kunt aangrijpen om afscheid te nemen van wat jou niet meer dient. Het is een tijd om meer naar binnen te keren en om op zelfontdekking te gaan. Ik weet als geen ander dat verandering best lastig is. Je weet niet wat de uitkomst is en het kan met ongemak en pijn samengaan. Het zal confronterend zijn. Maar weet, als je daar doorheen gaat, zal het beter dan ooit worden. Als je gaat ontdekken wat echt van jou is. Wat jij wilt, jouw verlangens zijn, dan zal je innerlijke kracht groeien. Kies ervoor om te werken aan je gezondheid en persoonlijke ontwikkeling en ga op weg naar fysieke, emotionele en mentale balans.

Ik hoop dat ik je heb kun inspireren met mijn blog. Lukt het je niet alleen? Laten we dan een keer bellen. Ik bied je een GRATIS en vrijblijvend gesprek, waarin ik naar je luister en je meteen tips geeft die je kunt toepassen. Vraag hier je gesprek aan.

 

Pin It on Pinterest