Aandacht voor de mindset

Er is geen toverformule voor gedragsverandering. Maar één ding is zeker, je kunt niet veranderen als je niet werkt aan het veranderen van je denkwijze.

Een gezonde leefstijl maakt je energieker en daardoor ook blijer. Je voelt je fijner en zit lekkerder in je lijf. De kans dat het beter lukt om een veranderingsproces te laten slagen, is daardoor uiteraard groter.

Leren paardrijden en het aanleren van een gezonde leefstijl

Om mijn boodschap kracht bij te zetten, maak ik graag gebruik van metaforen. Een soort van beeldspraak. Ik neem je graag mee in de metafoor van leren paardrijden en het aanleren van een gezonde leefstijl. Beginnen met paardrijden lijkt misschien eenvoudig, maar het vraagt uren rijden voordat je er goed in wordt. Je paard heeft ongeacht wat zijn karakter is, behoefte aan een goede basis. Wilt graag duidelijkheid en iemand die de leiding neemt. Misschien begrijp je nog niet wat ik je duidelijk wil maken. Stel dan ‘je mind – je gedachtenmachine’, voor als het paard die behoefte heeft aan een goede ruiter. 

Het geheim om succesvol te kunnen veranderen

Op de website van paarden begrijpen, een waardevolle blog van Marijke de Jong. Het inspireerde enorm, omdat het overeen komt met mijn visie. In deze blogpost, dezelfde belangrijke aspecten en dus heel goed te vertalen naar het aanleren van een gezonde leefstijl. Lees hier hoe jij de leiding kunt nemen om grip te krijgen op jouw gedachten. Marijke geeft 12 tips en daar heb ik 9 uit gekozen die inzicht geven in het grip krijgen op je mindset. Wil je het hele artikel lezen, kan dat hier.

9 Tips om grip te krijgen op jouw gedachten

1. Bepaal wat je wil en bepaal je doel

Het is belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Belangrijk volg daarbij je hart. Kijk waar je nu staat. Waar zou je over 3 maanden willen staan? En over 6 of 12 maanden? Wat zal er voor je veranderen als je wist dat je niet zou kunnen falen? Ik hoop echt dat je beseft dat jij jezelf in de weg staat, omdat je kijkt wat het verleden je bracht. Tijd voor een andere aanpak! Pas dan zal je ook een ander resultaat bereiken!

2. Koester je visie

Blijf vooral gefocust op je doel en gebruik je verbeelding. Visualisatie is een enorm krachtige tool. Je brein weet niet eens wanneer je visualiseert of daadwerkelijk een handeling uitvoert. Zo kun je een moeilijk moment al van tevoren ‘oefenen’. Jezelf de juiste keuzes zien maken. Jezelf horen zeggen wat je helpt om de juiste keuzes te maken. Heel handig als je een feestje heb, thuis een visualisatie-oefening doen en jezelf verplaatsen in de situatie met het gedrag dat je wenst te gaan doen. Ten eerste kun je visualiseren als je vanuit je eigen ogen naar het de mensen kijkt. En ten tweede kun je de visualisatie nogmaals doen, door jezelf te zien van bovenaf. Alsof er een camera hangt en je naar jezelf op de beelden kijkt.

3. Geloof in jezelf, in je mindset en in je visie

In de blogpost staat: “er is niks wat een ruiter met de juiste mentale instelling kan tegenhouden om zijn/haar doel te bereiken en er is niks of niemand wat een ruiter met een negatieve instelling kan helpen”. Bovenstaande zin zegt alles!

Wil jij meer energie, meer ontspanning, een gezonde leefstijl waar je blij van wordt? Stap één, geloof dat het ook voor jou mogelijk is! Onderzoek je belemmerende overtuigingen en stap van moeilijkheden over naar mogelijkheden. Laat je gedachten je niet in de weg zitten. In mijn 12 stappen programma ‘Vitale Vrouw Leefstijlmethode’, een belangrijk aandachtspunt waar ik uitgebreid aandacht aan besteed!

4. Maak een plan

Doelen zijn dromen met een datum. Die datum bereik je zeker niet vanzelf. Daar heb je een plan voor nodig. En ik weet het lijkt zo eenvoudig. Maar er komt altijd meer bij kijken, dan je van tevoren verwacht. Kennis is belangrijk. Maar alleen kennis is niet voldoende. Als je weet wat je moet gaan doen. Komt het belangrijkste; hoe ga je het doen? Welke stappen zet je eerst. Niet te groot, niet te klein, eenvoudig, praktisch, haalbaar en realistisch. Leer dus niet alleen wat je moet doen, maar vooral hoe je het moet doen.

5. Omring jezelf met positieve mensen en leer van anderen

Zorg dat mensen je empoweren. Je hebt er niks aan als je buurvrouw je gaat vertellen dat waar zij mee bezig is, veel beter werkt. Vraag om steun aan mensen om je heen die je willen helpen, vooral op de momenten wanneer het lastig wordt. Weet wat je wilt bereiken – hoe jij je wilt voelen en ga ervoor! Misschien zijn er mensen in je omgeving die jouw pad al belopen hebben en die je tips kunnen geven. Leer wat een ander succesvol heeft gemaakt en kijk wat jijzelf kunt toepassen.

6. Onderneem actie en ga volle kracht vooruit

De weg naar succes is het ondernemen van veel en doelgerichte actie!  En dat geldt zeker niet alleen voor een goede ruiter. Ik vind het een waardevolle tip. Leer, oefen en verbeter. Ga door, hou vol en blijf de richting van je doel volgen. GEEF NOOIT OP! Love it. Dit is waar ik zo voor sta. Iets waar ik je enorm graag bij wil helpen! Het kost tijd. Maak die tijd en ga ervoor. Jij bent het waard!

7. Doe aan zelfreflectie en indien nodig, verander je aanpak

Een absolute noodzaak als je vooruit wilt komen. Als je gaat reflecteren en van daaruit leren, kan je pas goed je kennis integreren. Er is geen goed, er is geen fout. Stuur bij waar nodig en focus op die leerzame uitkomsten. Indien de uitkomst niet is wat jij ervan verwacht, neem dan je verantwoordelijkheid. Alle gevoelens mogen er zijn. Zelfs die van worsteling –  het lastig vinden. Je groeit als mens, je leert, zelfs als je denkt dat het niet zo is. Geloof me, zelfs dan zet je stappen vooruit!

8. Vergelijk jezelf met wie je gisteren was

Vind ik ook een motiverende gedachte. Jezelf niet met een ander vergelijken, maar met de persoon die je gisteren was. Je zult nooit de ander, maar altijd jezelf zijn. In de blog heeft Marijke het over dagelijks je zegeningen tellen en je lange termijn doel in het oog houden. Over het stellen van krachtige vragen. Zo kun je jezelf steeds weer op scherp zetten.

9. Focus op constante fysieke, mentale, emotionele en spirituele ontwikkeling

De voornaamste reden om een doel te stellen is, wat het van je maakt wanneer je het bereikt. Wat het van je maakt zal altijd van grotere waarde zijn, dan wat je krijgt.’
– Jim Rohn

Ik wil Marijke bedanken voor haar inspirerende blog en lessen!

Hoe gaaf de gelijkenis die er is tussen een ruiter die goed wil leren paardrijden, met iemand die een gezonde leefstijl wil aanleren! Ik hoop echt dat jij er lessen uit hebt gehaald! En inziet dat een snelle en makkelijke weg een illusie is. Hoe je het ook wendt of keert, lange termijn-succes vraagt van jou, tijd, inzet en commitment.

Heb jij de teugels in handen of nemen jouw vastgeroeste denkpatronen en overtuigingen het nog te vaak van je over?

Vaste patronen kun je leren loslaten. ECHT! Ook jij kunt dat leren! Lukt het je niet alleen? Laten we dan een keer bellen. Ik bied je een GRATIS en vrijblijvend gesprek, waarin ik naar je luister en je meteen tips geeft die je kunt toepassen. Vraag hier je gesprek aan.

Lfs
Mandy

Pin It on Pinterest