Je energie is allesbepalend

Veel vrouwen willen graag iets veranderen aan hun figuur, meer energie, vitaliteit of belemmerende patronen doorbreken. Maar vaak ligt de aandacht op afvallen. En na een vliegende start blijkt het lastig om de kilo’s eraf te houden en de nieuw verworven leefstijl vol te houden.

Misschien vraag ook jij je af “hoe komt dat?” Elk doel gaat vooraf aan een goede voorbereiding en het leggen van een stevige basis. We zijn vaak langer bezig met het plannen van een reis of vakantie, dan met een goede voorbereiding wat betreft een gezonder lijf en leven. Jezelf voor je zien in een leuk jurkje op een boulevard op een zomerdag, kan je motiveren om in de doe-stand te komen. Helaas lopen veel mensen daarbij echter te hard van stapel. De meeste vrouwen zijn in de veronderstelling dat wilskracht hen op weg zal helpen om hun doel te bereiken. Echter wat men vergeet, is dat een gezonde leefstijl een manier van leven is en geen tijdelijk doel. Ook hier klopt het wat men zegt over hardlopers…

Geduld

De eerste zomerse dagen hebben zich aangediend. En bij veel vrouwen begint het dan van binnen te borrelen. De zomergarderobe uitgepakt. En als het dan toch wel wat strak blijkt te zitten., stappen veel vrouwen vanuit een soort ‘paniek’ in een nieuw ‘gezonder’ eet- en leefpatroon. Maar zonder enige voorbereiding en te weinig kennis, kun je je afvragen ‘hoe gezond?’ Waar men met een auto naar de garage gaat voor reparatie, onderhoud en APK, denkt men met het eigen ‘voertuig’ wel te weten wat nodig is. Maar helaas blijkt dat in de praktijk toch wel enorm tegen te vallen. Je ziet niet voor niets veel vrouwen jaren rondjes lopen, in wat ik de frustratiecirkel van een dieet noem.

afvallen zonder dieet

De kwaliteit van lichaamsprocessen, de relatie met eten en jezelf dendert erdoor achteruit. Zeker als men het zoekt in snelle en makkelijke oplossingen, zoals pillen, poedertjes en shakes. Maar ook zelf op eigen houtje wat minder gaan eten, anders gaan eten, meer sporten enz. Het leidt vaak niet tot de resultaten  waar men zo naar verlangt. En zo zijn er duizenden vrouwen die al jaren in een eeuwigdurende strijd verkeren. En vanaf 40 jaar neemt deze strijd alleen maar toe. Het kan anders, echt waar!

Stap uit de dieetmodus en in een dieetvrij leven

Als je steeds weer in de dieetmodus stapt, met van alles moeten, niet mogen, afzien, calorieën tellen en vele restricties, zal je inmiddels bol van de spanning staan. Dat is logisch. En daar gaat het mis! Als jij een ballon opblaast en je blijft doorblazen, dan zegt ie pang… En zo werkt het ook bij ons. Als jij spanning opbouwt door je van alles te ontzeggen, van alles te moeten en niet mogen. Dan bouw je spanning op, totdat…. Je cravings krijgt en helemaal losgaat. Dat is ook de reden waarom eetbuien zeker nooit op te lossen zijn met een dieet.

Wat is nodig?

Het is belangrijk dat je bewust wordt van wat je nu doet en hoe je het nu doet. Wat zeg je tegen jezelf? Is dat aardig of baal je van jezelf en geef je jezelf vooral op de kop? Zou je hetzelfde tegen een goede vriendin in dezelfde situatie zeggen? Steeds als je in je valkuilen stapt, kost het je jouw kostbare energie. Dat leidt er uiteindelijk toe dat je na een paar weken opgeeft.

Ik begrijp dat als je ergens last van hebt, daar zo snel mogelijk een oplossing voor wilt. Dat geldt bij overgewicht, een burn-out, depressie en overgangsklachten. Maar wees alert! Weet je nog hardlopers… Het gaat niet om een korte termijnaanpak, maar een visie en aanpak gericht op de lange termijn. Op een aanpak, waarmee je fysiek, emotioneel en mentaal in balans komt. Dat betekent niet een programma van 8-10 of 12 weken dat je even op weg helpt. Er is meer nodig. Het gaat namelijk helemaal niet om die kilo’s, wat je eet en over afvallen! Lees die zin nog eens!! Het gaat niet om dat afvallen, dat eten en die kilo’s. En dat is wel waar je nu al je aandacht op richt.

Levert het energie op of kost het energie?

Het gaat om jouw kostbare energie, die je ook kunt inzetten op weg naar een blijvend gezonde leefstijl. Misschien ben je nog niet op een leeftijd dat de overgang begint. Maar ook veel jonge vrouwen hebben te maken met rommelende hormonen. Het is inherent aan onze eet- en leefgewoonten. We leven nu eenmaal in een snelle maatschappij, waarin we vaak gehaast zijn en gebruik maken van een snelle hap. In hoeverre zijn we nog verbonden met ons lichaam en wat het nodig heeft? Sta er eens bij stil, waar zou je het liefste willen staan over een jaar? Zowel fysiek, emotioneel als mentaal?

Het begint met een besluit

Denk jij momenteel ‘het is zomer en er moeten nog wat kilo’s vanaf?’ Denk opnieuw en stel jezelf goede vragen. Ga hierbij eens voorbij aan de kilo’s en calorieën. Afvallen is namelijk nooit een doel, maar een middel om iets waar je naar verlangt te bereiken.

Vragen die je kunt stellen:
Wat wil je het allerliefste bereiken, vooral wat jou blijvend een fijn gevoel over jezelf oplevert?
Dus hoe zou het zijn als je jouw streefgewicht niet alleen bereikt maar ook kunt behouden?
Waarvan wil je vooral kunnen genieten?
Wat wil je kunnen doen?
Hoe wil je je voelen als je terugkomt van vakantie?

De kracht van aandacht

Ik maak in mijn begeleiding en in de Vitale Vrouw Leefstijlmethode o.a. gebruik van mindfulness. Velen denken dat het een vorm van meditatie is. Dat is het niet. Ja, de oefeningen kunnen je meer ontspannen maken, maar het is een aandachts-training. Persoonlijk groeien en werken aan veranderingsprocessen, is vooral je aandacht trainen. Vanuit mildheid en vriendelijkheid opmerken wat er nu is. Opmerken wat niet werkt en wat of hoe je het anders zou willen. Je hebt altijd een keuze! Weet dat goede zelfzorg altijd beloond zal worden!

Patronen

Naar een blijvend gezond gewicht, kun je alleen als je werkt aan nieuwe patronen. Kennis opdoen, maar ook leren hoe je het kan aanpakken tijdens de lastige momenten. Je gaat je eet- en leefgewoonten niet veranderen met heel erg willen of door te moeten van jezelf. Wel door realistisch te zijn en kleine stapjes te zetten. Je menselijkheid omarmen en vooral vanuit mildheid en vriendelijkheid bijsturen waar nodig. Dit blijven herhalen, totdat de diepe verbinding van je beperkende patroon in je brein zich oplost en er een nieuwe neurale verbinding ontstaat en groter groeit. Zelfcompassie is jezelf de tijd geven om te groeien, te ontwikkelen en fouten te zien als feedback! Het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar om hoe vaak je opstaat!

JIJ

Kies NU voor JOU! Laat je innerlijke kracht en zelfliefde groeien. Zodat het tweede deel van je leven, een transformatie is naar de vitale vrouw die je graag wilt zijn. Ik help je graag met de eerste stap te zetten met mijn gratis e-book met 27 tips.

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Als jij het gratis e-book hebt gedownload, zet ik je graag in de doe-stand. Je kunt je inschrijven voor een gratis health-call. We maken dan een afspraak voor een gesprek waarin ik naar jou luister en je tips geef om ook echt die eerste stap naar verbetering te zetten. Dat kan telefonisch of via beeldbellen, wat jouw voorkeur heeft!

 

 

Pin It on Pinterest