Minder keuzestress – Ga terug naar de basis

Het is een tijd vol mogelijkheden, verandering, veel aanbod en verleiding. De keuze is reuze en laten we daar net stress van krijgen. Al jaren leef ik vanuit verschillende principes zoals, ‘back to basic’, ‘less is more’ en ‘keep it simple’. Wat betreft mijn kledingkeuze weet ik het altijd terug te brengen tot de basis en less is more. Ook in mijn eet- en leefgewoonten leef ik al meer dan 10 jaar vanuit een gezonde basis en het ‘keep it simple’ principe. Op andere gebieden liep ik echter behoorlijk vast. Door alle keuzes en mogelijkheden raakte ik behoorlijk overwhelmed. Achteraf weet ik dat ook een veranderende hormoonhuishouding invloed had op het gemis aan structuur en overzicht. Dat leidde tot meer stress en stagnatie op meerdere vlakken. Ik zakte steeds verder weg van mijn eigen kern en behoeften… En het was een lange zoektocht terug. Maar het is me gelukt, nu sta ik weer veerkrachtig en vitaal in het leven!

Less is more

Ik wil het toch nog even over kleding en de 40+ vrouw hebben. Al jaren krijg ik complimenten over mijn kledingstijl. Ik denk juist omdat het eenvoudig, stijlvol is en daarbij vrouwelijkheid uitstraalt. Als ik namelijk niet weet wat ik aan moet doen, kom ik altijd bij de meest eenvoudige basis kledingstukken uit. Eenvoudige maar wel mooie kledingstukken. Ik hou van rustige natuurkleuren, materiaal van goede kwaliteit en geen tierelantijnen. Een beetje spelen met verschillende stijlen vind ik leuk. Dat kan bijvoorbeeld met een jeans met gaten te combineren met een mooi top en blazer. Altijd een goede combi, tikkeltje ondeugend. Dat kan ook prima als je 40 en 50+ bent. Belangrijkste voor mij is dat het stijlvol is!

40 plus en modebewust

In een ver verleden werkte ik in de mode en had ik veel vaste klanten die warmliepen voor mijn stijl. En soms denk ik erover om dit te combineren in mijn aanbod – de vitale en modebewuste 40+ vrouw. Zou jij het wat vinden?

Gelukkig zijn er steeds meer modebewuste 40+vrouwen. Maar toch zie en hoor ik ook wel dat best veel vrouwen daarin zoekende zijn. Zich afvragen ‘wat kan ik wel en beter niet aantrekken nu ik ouder word?’ Tijden veranderen en de 40+ dames van nu zijn heel anders dan jaren geleden. Ik ben heel benieuwd of jij het lastig vindt om je zowel modisch als stijlvol te kleden. Je wilt toch ook graag die 40 of 50 plusser zijn met flair, niet? En praat jezelf vooral niet aan dat je eerst nog zoveel kilo moet afvallen. Als de basis op orde is en jij kiest voor ‘less is more’, staat dat altijd goed. Daarbij kun je dat altijd weer op verschillende manieren combineren met leuke kledingstukken die op dat moment modisch zijn.

Back to basic werkt gewoon

Juist in tijden van zoveel keuzes, werkt het gewoonweg het beste om steeds terug te gaan naar de basis. Stil te staan bij ‘less is more’ en je afvragen hoe kan ik dat aanpakken. Net als bij je kledingkast waarin je waarschijnlijk 20% kleding het vaakst kiest, kun je dat ook leren met je eet- en leefgewoonten. Ik sta voor ‘eerst de basis – de rest later.’ En dat is juist wat het eenvoudig en dus zo prettig maakt. Geen aparte potjes koken, geen ingewikkelde boodschappen doen, geen keuzestress. Just keep it simple. En dat kan iedereen leren, ook als je geen keukenprinses bent!

Ook zondigen hoort erbij

Heb je echter geen fundering gelegd, weet je niet wat de basisprincipes van gezonde eet- en leefgewoonten zijn, dan bouw je helaas de rest op drijfzand. En dat is wat er gebeurd als mensen van het ene dieet naar het andere dieet hoppen. Je loopt meer achterstand op in plaats van dat je vooruit gaat in je gezonde lijf en leefstijl. Als ik je één tip mag geven, ‘start alleen een programma, als je leert wat de basisprincipes zijn van gezonde eet- en leefgewoonten. Het beste kies je een dieetVRIJ programma, waarin je leert hoe je bewust kiest, bewust eet en daarbij ook leert hoe je bewust en zonder schuldgevoelens kunt zondigen. Het moet namelijk ook leuk blijven!

Kaizen – kleine stapjes

Ook een grote valkuil van mensen die vastlopen in hun gewicht of energieniveau, is meteen de knop omzetten en er vol voor gaan. Van 5-10% naar 85-95% inzet. Hoe realistisch is dan de kans van slagen? In Japan hebben ze het over het belang van kleine stapjes zetten – ook wel kaizen genoemd. Helaas zijn er teveel mensen die uiteindelijk terechtkomen in het jojoën. Misschien herkenbaar? Het is gewoonweg niet gezond om te snel en te hard te gaan. Het lichaam krijgt enorme stress en hormonen vliegen uit de bocht. Ook al is het dringend nodig om af te vallen, dan nog altijd kiezen voor leiden en niet lijden! Leer wat nodig en wat overbodig is. Welke stappen zijn basisstappen en welke zijn voor later en dus vervolgstappen. Ik heb nooit iemand gezien die de basisschool in de bovenbouw binnenstapte, jij? Onthoud altijd “eerst de basis, de rest komt later!”

Lekker eten – het lijkt wel de trekkracht van magneten

Ja, die hoor ik ook heel vaak; ‘hoe ga ik met die onbedwingbare trek om’. Wat kan ik dan beter wel of niet kiezen? Steeds die keuzestress, maar ook hier geldt weer eerst de basis op orde krijgen! Anders zullen voeding en de suikers als magneten aan je blijven trekken. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar de meeste mensen met een ongezond eetpatroon hebben tekorten. Je lichaam schreeuwt om voedingsstoffen. Voeden en niet vullen! Je lichaam en brein zullen de suikers en andere ballast eerst moeten ontwennen. Het is een proces en je kunt wel sneller willen, maar uiteindelijk leidt het tot een omweg. Zorg dat iemand je op weg helpt om op het juiste pad – de hoofdweg – te blijven. Vanuit de hoofdweg ga je op weg naar je doel, met kleine, haalbare en realistische stappen die bij jou passen. Te snel willen leidt tot het nemen van een zijweg – het lijkt een afkorting en sneller – maar in werkelijkheid dus een omweg. Aan jou de keuze! Besef altijd dat je maar 1 lichaam hebt. Het is geen auto waar zoveel mensen behoorlijk wat geld aan uitgeven en zuinig op zijn. Het is jouw enige vervoersmiddel in dit leven. Inruilen is onmogelijk. Je lichaam was er, is er en zal er zijn totdat je de laatste adem uitblaast. Je wordt er in geboren en je sterft erin. Sta eens een moment stil hoeveel waarde jij je lichaam toekent.

De 40+ vrouw

Veel vrouwen die van het ene naar het andere dieet zijn gegaan, krijgen na hun veertigste de rekening. Dat geldt ook voor chronische stress voor je 40e levensjaar. Hormonen zijn dan al uit balans alvorens de pre-overgang begint. En uit ervaring kan ik je zeggen, dat als je niet weet wat er aan de hand is, dat behoorlijk rauw op je dak kan vallen. Wat had ik graag eerder geweten wat ik nu weet… Ik heb meerdere malen de bodem geraakt en het was een zoektocht, maar ik ben er uitgeklommen. Heb mijn lessen daarbij geleerd en hoop nu dat ik elke 40+ vrouw kan helpen om in balans te komen en te blijven. Niet alleen aandacht op kilo’s, calorieën, de weegschaal enz. Nee alle aandacht gericht op wie jij bent, wat jou jou maakt en zorgen dat je de beste versie van jezelf wordt.

Inmiddels ben ik 56 jaar en ik ben blijer en vitaler dan alle jaren in mijn ‘fourties’. Jaren die heftig waren en niet meer terugkomen. Laat het niet zover komen! Heb jij de laatste tijd meer last van stress? Lees dan mijn blog over beter omgaan met stress.

De mooiste en beste investering is in jezelf prachtige vrouw. Laat me weten als je een keer vrijblijvend wilt babbelen.

Lfs
Mandy

 

Pin It on Pinterest