Soep is een goede manier om meer groente te eten. Maar de bouillonblokjes zijn niet zo gezond, vaak te zout en teveel toevoegingen. Je kunt heel makkelijk zelf bouillon maken, maar uit ervaring weet ik dat er vaak toch te weinig tijd voor is. Wil je een gezonder alternatief, kies dan bouillonpoeder zonder e621 en andere ongezonde toevoegingen.

Bijvoorbeeld deze en ook deze bouillon zijn gezondere keuzes dan in de supermarkt.

 

Ingrediënten (4 kommen)

  • 1 uigesnipperd
  • 1 teen knoflookfijngehakt
  • 2 stengels bleekselderijin boogjes
  • olijfolie
  • 1 knolselderijgeschild en in blokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 g crème fraîche
  • 4 el mosterd
  • staafmixer
  • rasp 1 bio citroen
  • zout
  • peper
  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • 10 g peterselie
  • 10 g bieslook
  • 10 g basilicum
  • Optioneel – 1 pot zure mosselen uitgelekt

Bereiding

 Kooktijd: 25 min.

  1. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij 5 minuten in wat olijfolie in een grote soeppan. Voeg daarna de blokjes knolselderij toe en bak nog 5 minuten mee.
  2. Voeg 750 ml kokend water toe samen met het bouillonblokje. Laat 15 minuten doorkoken.
  3. Voeg de crème fraîche en mosterd toe en pureer de soep glad met een staafmixer.
  4. Rasp de gele schil van de citroen en pers éen helft uit. Breng de soep op smaak met de citroenrasp,  het sap en zout en peper. Is de soep aan de dikke kant? Voeg dan gerust wat extra water toe.
  5. Maak de kruidenolie; pureer met de staafmixer 150 ml extra vierge olijfolie, de peterselie, bieslook en basilicum tot een gladde kruidenolie. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Je kunt de soep garneren met de zure mosselen en kruidenolie.

     

    Tip: lekker met zeewier-kroepoek.

    Originele recept

Pin It on Pinterest