Soep is een goede manier om meer groente te eten. Maar de bouillonblokjes zijn niet zo gezond, vaak te zout en teveel toevoegingen. Je kunt heel makkelijk zelf bouillon maken, maar uit ervaring weet ik dat er vaak toch te weinig tijd voor is. Wil je een gezonder alternatief, kies dan bouillonpoeder zonder e621 en andere ongezonde toevoegingen.

Bijvoorbeeld deze en ook deze bouillon zijn gezondere keuzes dan in de supermarkt.

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo vleestomaten
  • 1 liter bouillon
  • 1 ui
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • verse basilicum
  • optioneel: een scheut kokosmelk

Bereiding

 

  1. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd een kruisje aan de bolle kant van de tomaat. Dompel ze 10 seconden in kokend water en haal ze er met een schuimspaan uit. Laat ze meteen schrikken in koud water en trek met een mesje vanuit het ingesneden kruisje het velletje eraf.
  2. Fruit een gesnipperde ui en de teentjes knoflook in een scheut olijfolie.
  3. Voeg tijdens het roeren al een beetje water toe en doe voorzichtig de tomaten erin. Zet de staafmixer erop of doe het in geheel in een keukenmachine of blender om het tot een gladde soep te pureren. (het is ook lekker om de soep wat grover te laten, door de tomaten niet helemaal glad te pureren!).
  4. Doe het bouillonblokje erbij en laat het geheel zachtjes ongeveer een kwartier koken.
  5. Voeg tussendoor ook niet al te zuinig de basilicum erbij (als de basilicum vers is is het beter dit pas op het laatst toe te voegen).
  6. Naar smaak peper en zout toevoegen. Je kunt er eventueel wat kokosmelk in doen om het romiger te maken.

Pin It on Pinterest